Egyedi alkotások üvegfestéssel 2Lehúzható üvegfestés (matricafestés)


Újra itt az idő; hogy otthonunkat meghitté tegyük, hiszen nyakunkon az advent és a karácsony. Az ünnepvárás körüli izgalom még kellemesebb, ha gyermekeinkkel együtt készítünk kedves díszeket, dekorációkat.


Erre az egyik legegyszerűbb technika a lehúzható üvegfestés; hiszen a kész képek, figurák bármely fényes felületre feltapadnak, így díszíthetünk velük: ablakot, csempét, hűtőt, poharakat, tányérokat stb.


A festés menete:

 1. A mintát másoljuk át a mintaívről, majd irattartó fóliába csúsztassuk, és már lehet is kontúrozni. A kontúrfestéket közvetlenül a flakonból fessük a fóliára. Lassan, egyenletesen, de nem túl vékony vonalakat húzzunk, a kontúrok szorosan záródjanak! A felvitt kontúr a vastagságtól függően kb. 2 óra alatt megszárad.

 2. A kontúr száradása után a színes felületeket is közvetlenül a flakonból fessük, kontúrtól-kontúrig és vigyázva arra, hogy ne legyen túl vékony a festékréteg, mert akkor a fóliáról lehúzásnál el fog szakadni a minta. A festékek színe először tejszerű és csak száradás után, ami kb. 1 nap válnak a színek áttetszővé és fényessé.

 3. Száradás után, ami A4-es lap méretű mintáknál több is lehet, mint egy nap; óvatosan leválaszthatjuk a mintát a fóliáról és felrakhatjuk bármilyen fényes felületre.


Néhány praktikus tanács:

  • Különös hatásokat érhetünk el a különböző színek keverésével. A színek fogpiszkálóval egymásba húzhatók, összekeverhetők.

  • A festékes flakonokat ne rázzuk fel, különben légbuborékok keletkeznek.

Ha mégis vannak buborékok, akkor azokat a festék száradása előtt, azonnal szúrjuk ki tűvel.

  • A közvetlenül egymás mellett lévő mezőket úgy fessük ki, hogy hagyjunk köztük egy kis száradási időt, így megakadályozhatjuk, hogy a különböző színek egymásba átcsorogjanak.

  • Ha a minta nem akar leválni a fóliáról, pár percre mélyhűtőbe tehetjük és azután már sikerülni fog.

  • A száradási folyamatot ne próbáljuk gyorsítani (pl. hajszárítóval), mert így a felület hullámos és recés lesz.

  • A mintákat, ha meguntuk leszedhetjük, elrakhatjuk jövőre egy oldalt felvágott irattartó fóliában. Egymásra ne rakjuk a mintákat, mert összeragadnak.Bodnárné Nagy Andrea
Boszorkánysarok Kézműves - és Ajándékbolt
Debrecen Kálvin Tér