Afrikaiibolya
Saintpaulia
 
  Az afrikaiibolya (ismertebb nevén: fokföldi ibolya) kedvelt szobanövényeink egyike. Szinte minden virágüzletben megtalálható, változatos méretekben és színekben. Színei a rózsaszín, piros, lila és kék árnyalatok mindegyikében megtalálható, valamint kapható fehér színben is. A virágok alakja is változatos, vannak egyszerű típusúak, és fodros pártájúak.
 
 
Egész évben világos vagy félárnyékos helyeket kedveli, de csak egyenletesen, jól megvilágított helyen fejlődik megfelelően. A közvetlen napfény hatásától védeni kell, mert a levelein száraz, barna foltok alakulhatnak ki. A téli napfény ereje kisebb, ezért télen tarthatjuk napos helyen.
 
Lágy, szobahőmérsékletű vízzel, alulról öntözzük. A pangó vizet nem szereti, ezért amennyiben az alátétben víz marad, ezt egy idő után öntsük ki. A leveleire ne jusson víz, mert az foltosodást okoz. Hőmérséklettől függően elegendő heti egy vagy kettő öntözés. Tápoldatozását nyáron kéthetente, télen valamivel ritkábban.
 
Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön huzatos helyre, vagy olyan ablak mellé, ahol a réseken hideg érheti.
 
Szaporítás: levéldugványokkal. (Tipp: a letört levelet ne állítsuk rögtön vízbe, 15-30 percet hagyjuk száradni a törés helyét, így nem rothad be a vízben!)
Kártevői: levéltetvek, gyapjas pajzstetvek, lisztharmat.
 
Betegségek: szürkepenész, gyökérrothadás.
 
A növény átültetésére csak akkor kerüljön sor, ha jól láthatóan kinőtte cserepét. Erre 1-2 évenként tavasszal szánjunk időt. Az eredetinél 1 cm-rel nagyobb átmérőjű cserepet válasszunk.