Optikai eszközök

A belső terek optikai átalakításának eszközei avagy hogyan változtathatunk szobánk rossz térarányain optikai eszközökkel?

Színek, minták:

A sötét szín kicsinyit, nagy mennyiségben használva optikailag "összenyomja" a teret. A világos szín tágítja a teret, a szobát nagyobbnak látjuk, a mennyezetet magasabbnak érzékeljük. Ha például hosszúkás a szoba, az oldalsó falakat világosra festhetjük, az elülső és hátsó falat sötétre. Ha a mennyezet túl magas, festhetjük sötétebb árnyalatúra. Kifejező mintájú tapéta, vagy függöny, bördűrös falak, a padló mintái előnyükre változtathatják a rossz térarányokat. A térváltoztató hatás annál erősebb, minél nagyobb és élénkebb a mintázat. A nagymintás tapéta megrövidítheti a szobát. A széltében csíkos padló meghosszabbíthatja a rövid teret. A keresztcsíkos minta a falakon szélesíti a szobát. Az apró minták tágítják, a nagyobbak szűkítik a teret. A mennyezetet optikailag csökkenthetjük, ha az oldalfalakra egy csíkban "ráesik" a mennyezet sötétebb színe, s a fal többi része világos színű, vagy fehér.

Fény:
Fényforrások segítségével hozzunk létre fényfoltokat, mert a világos és sötét zónák a természetességet sugallják. Magas térnél mélyen belógó lámpát használjunk, ilyenkor a fény nem direkt, hanem oldalra vagy felfelé szórt legyen, amely a falakról veri vissza a fényt. Alacsony térben alkalmazhatunk frízbe, stukkóba rejtett világítást. A fal ebben az esetben lehet bármilyen színű, a fríz felett a fal és a mennyezet legyen fehér, a frízből a fény felfelé világít, növelve ezzel a belmagasságot.

Forma:
Alacsony belmagasságnál alkalmazhatunk hosszú, keskeny bútorokat, polcokat, függőleges osztású tapétát, plafonig tapétázhatunk. A térhatást befolyásolja a nyílászárók, bútorok, képek vízszintes vonalba állítása. Nyugodt hatást kelt, amikor a falfelületen azonos mélységben lóg le a függöny, egy vonalban futnak a polcok, a szekrény teteje megegyezik az ajtó, vagy az ablak tetejével, a díszek egy vonalban futnak. A mennyezetről a földig érő, semleges textúrájú függönyök lezárják a teret. A tükrök nagyobb térélményt adnak, a szobát tágasabbnak látjuk. A padlóburkolat színe, kiosztása is alkalmas a térhatás megváltoztatására. Kisebb térbe kisebb méretű csempét használjunk. A nagyméretű padlólap optikailag csökkenti a tér nagyságát.
Példák: Ha túl hosszú, keskeny a szoba ("virsliszoba"), tegyünk egyik végére beépített szekrényt, így a tér már 60 cm-re rövidebb lesz. Válasszunk olyan falmintázatot, amiben a függőleges mintázatok hangsúlyosak (pld. csíkos tapéta). Függőleges elemekből álló bútorokat (pld. könyvespolcok, cd állványok) helyezzünk a szobába. A padlóburkolatot a keskenyebbik fallal párhuzamosan együk le. Túl nagy belmagasságnál alkalmazzunk álmennyezetet.
Marácz Andrea lakberendező
andreina@enternet.hu