A szinek

A szinek megjelenése a különböző felületeken

A szinek minden felületen, más-más anyagon, struktúrán másképpen jelentkeznek (pld. fa, textil, műanyag, ill. sima, érdes, matt és fénylő felületeken). Másképpen hat egy szin a matt, és más a magas- és selyemfényű festés alkalmazásakor. A fényes felület mindig erőteljesebb hatású, a visszaverődés mértéke itt nagyobb, s emiatt a szin világosabbnak hat., mint a matt vagy az érdes felületen. A tapéták szinét is áthangolja a tapéta anyaga. A textúrás tapéták több fényt nyelnek el, ezért ugyanaz a szin itt sötétebbnek látszik.
Az ember szinhez való viszonya
Az emberek szinekhez való viszonyát meghatározza az életkor, az idő, az adott évszak, a nem, a tradiciók, hagyományok, az ember födrajzi hovatartozása, a művészetekre való hangoltsága, lelki alkata. Pld. a melankolikous ember lényéhez illő szin a kék; a flegmatikus, befele forduló, passziv emberé a zöld; a szangvinikus, hirtelen fellobbanó, gyorsan lecsillapodó, szélsőségekre hajlamos emberé a sárga; s a lobbanékony, extrovertált, temperamentumosé a piros.
A szinek élettani hatása
A meleg szinek serkentik a vérkeringést, a vérnyomást, a pulzusszámot. Hatására sűrűbbé, mélyebbé vális a légzés. A hideg szinek hatására a vérnyomás csökken, lassul a pulzus és a légzés.
 
Ime néhány példa a szineknek az emberi szervezetre gyakorolt hatásából:
A vörös szinek hatására melegérzetünk, izomfeszültségünk nő.
A narancs hatására gyorsul anyagcserénk.
A sárga szin serkenti az agyműködést.
A zöld hideg érzetet kelt, értágitó, nyugtató hatású.
A kék lázat, fájdalomérzetet csillapit.
Az ibolya serkenti a szivműködést.
Marácz Andrea lakberendező
andreina@enternet.hu