A fény és a színek kapcsolata
A színeket a fény által látjuk. A ráeső fény erősségétől és színétől is függ, hogy milyen a színhatás. A megvilágításnak, a fénynek, az árnyéknak, a világosnak, a sötétnek, a formáknak, a struktúráknak, a fényeffektusoknak köszönhetően a környezetünket változatosnak látjuk. A megvilágítás kontúrt ad a körülöttünk lévő tárgyaknak, azokat elevenné, plasztikussá teszi. A színeket a legváltozatosabb árnyalatokban érzékelhetjük. Az olyan terekben, ahol a megvilágítás minden irányból egyenletesen érkezik, nehézséget okoz a biztonságos mozgás.
 
Az anyagok színe mást mutat természetes fényben és mesterséges megvilágításnál. Míg a ruhaanyagok kiválasztásánál hasznos a természetes fényben is megnézni azok színét, a bútorok, függönyök és egyéb berendezési, illetve kiegészítő tárgyak megvásárlásánál azonban azok színhatására kell odafigyelnünk.
 
Ez utóbbiaknak ugyanis meghatározott helye lesz a lakáson belül, és a lakás különböző részeinek a nem egyenletes megvilágításnak köszönhetően más és más fényviszonyai vannak. Érdemes még a vásárlás előtt megvizsgálnunk, hogyan hat a kiválasztott szín az otthonunkban. Javaslom, hogy aki maga választja ki az anyagokat, festéket, textileket, ne csupán az üzlet előtt, nappali fénynél vizsgálja a színmintát, hanem lakásában, az uralkodó fényviszonyok között is, és ott, ahol annak végleges helye lesz. Mivel a színek a különböző mesterséges fényforrásoktól megvilágítva egészen sajátosan megváltoznak, lehetőleg este, lámpafénynél is ellenőrizzük a preferált bútor, anyag ill. kiegészítő színét.
 
Az olyan helyiségekben, amelyek reggeltől délutánig természetes fényárban úsznak, nagyobb intenzitásúak a színek. Az esti napfényt élvező szobákban a színek lágy, puha fényben jelennek meg, ami különösen a vöröses és sárgás színeket teszi elevenné. Az északi tájolású szobákban a legkevésbé változatosak a színek, mivel ide sohasem közvetlenül esik a fény. Az emberi szemnek a természetes fény a legkellemesebb, ezért a mesterséges fényforrásokkal törekedjük ezeket a fényviszonyokat utánozni.
 
A sötét színek több fényt nyelnek el. Ez azt jelenti, hogy egy kevésbé megvilágított szobában a nagy világos felületek ellensúlyozhatják a rossz világítást. Sötét színek használata mellett több mesterséges fényről kell gondoskodnunk.
Marácz Andrea lakberendező
andreina@enternet.hu